< >

Casus 2

In deze casus gaat het om een 30 jarige man met een ogenschijnlijk zwaar verwaarloosd gebit.
Al jaren heeft hij geen kans gezien om een tandarts te bezoeken.

Op aanraden van zijn omgeving besloot hij om esthetische redenen de tandarts te bezoeken. Opvallend was dat veel tandbederf, door goed poetsen met fluoride tandpasta, hard van structuur was. Zijn mondhygiëne was niet optimaal, maar zeker niet slecht. Verder had de patiënt geen last of pijn.

De patients eerste gedachte was om alle tanden en kiezen te laten verwijderen en een kunstgebit te laten maken. Hij kwam dan ook met deze wens naar de praktijk.

 


Een prothese op jonge leeftijd is geen wenselijke zaak. 
Wanneer tanden en kiezen getrokken worden, neemt in de loop der tijd het kaakbot qua omvang af. 
Zeker als je op jonge leeftijd tandenloos raakt, is het goed mogelijk dat er op latere leeftijd sprake is van een aanzienlijke afname in omvang van de kaak.
Dit heeft weer tot gevolg dat een prothese losser komt te zitten en dit leidt weer op den duur in verlies van houvast op de kaak.
In dat geval kunnen implantaten uitkomst bieden.

Om deze reden is toch gekozen voor behoud van de 'nog te redden' tanden en kiezen.
Er werd een behandelplan gemaakt en er werd gekozen om met composiet (witte vulling) het gebit op te knappen.eindresultaat

Groot voordeel van witte vulling, oftewel composiet is dat het relatief goedkoop is en relatief snel aan te brengen. Ook is het makkelijk te repareren. De esthetiek is zeer acceptabel.

Deze behandeling werd in 4 zittingen uitgevoerd. Elke zitting duurde 40 minuten.

Ten tijde van de foto moesten er nog twee kiezen in de onderkaak verwijderd worden.

(behandeling uitgevoerd door R.J. Arratoon)